Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Rock ‘n Roll die Courgette!

Whaaaaah! Geen inspiratie! M’n hoofd loopt wel over van de ideeën, voor van alles en nog wat, dat is het probleem niet, maar al die bedenksels blijven een beetje hangen daarboven. En ook al ‘moet’ er toch iedere dag gegeten worden, de laatste dagen ben ik even niet zo creatief.
Gelukkig doet een beetje druk op de ketel vaak wonderen bij mij. In dit geval de deadline voor deze blog. En dus ontstond eigenlijk uit tijdnood een simpel-maar-best-wel-oké-gerechtje: gevulde courgetterolletjes.

 

Vegetariërs hoorde je voorheen nog wel eens zeuren (en terecht hoor) over het beperkte aanbod aan vegetarische gerechten in de horeca. En hoewel ik zeker niet anti-vlees en al helemaal niet anti-vis ben, werd ik ook wel eens moe van wéér een gevulde aubergine, paprika, tomaat of courgette op de menukaart. Kom op, be creative. Je kunt zoveel meer doen met groente, fruit, noten, kaas en allerlei vlees- en visvervangende producten.

 

Gelukkig, inmiddels hebben veel chefs het licht ook gezien en is er meer keuze op vegagebied. Zelfs voor de hardcore vegan is er telkens meer van zijn of haar gading. Nu ben ik dus wel een carnivoor, liefst zo ‘duurzaam’ mogelijk, maar hebben wij hier thuis iedere week een paar vleesloze dagen. Dat compenseren wij dan weer met of vis of extra groente. Niet in de laatste plaats omdat ik het goede voorbeeld moet geven vanwege die peuter van bijna drie jaar. En, geloof me, dat is best nog een project. Die peuter dus. Het eten zelf gaat eigenlijk heel prima. Voor peuterbegrippen. Ik bedoel, een ‘snoepbordje’ ziet er bij haar ongeveer zo uit: portie groene olijven, paar ongezouten cashewnoten, stukjes blauwschimmelkaas en wat schijfjes komkommer. Geef ik d’r een stukje Tony Chocolonely (waar ik dus serieus verslaafd aan ben!) in de variant melkchoco-hazelnoot, spuugt ze het uit. “Ik wil die andere chocola.” Oftewel, pure chocolade. Yep, I know. Ik heb een wonderkind, al zeg ik het zelf. Oké oké, toegegeven: ze eet ook graag een patatje op z’n tijd. Net als wij overigens.

 

Datzelfde geldt voor onze bijna-wekelijkse-snack: kibbeling. Gefrituurde vis is alleen niet zo heul gezond. Tenminste, niet per definitie. Dus maakte deze heilige boon er gauw wat vegetarische courgetterolletjes bij toen manlief richting viskraam toog. En echt: in 10 minuten klaar. Rock & roll-se!

 

Veggie courgetterolletjes
(voor 2 personen)
•    courgette
•    fêtakaas
•    twee tomaten
•    handje groene olijven
•    handje pijnboompitten
•    extra viergine olijfolie
•    peper en zout
•    paprikapoeder
•    dragon (gedroogde)

 

Zet een grillpan op het vuur en laat deze goed warm worden. Snijd 4 plakken van de courgette van ongeveer 3 mm dik. Dit kun je met een mes doen maar een kaasschaaf werkt ook (de plakken worden met de kaasschaaf wel iets dunner). Doe de courgetteplakken in de grillpan en besprenkel ze met wat olijfolie. Strooi er wat verse peper, zout (ik gebruik altijd Keltisch zout) en paprikapoeder over.
Keer de plakken na een paar minuten om en bak ze tot ook deze goed gegrilld zijn. Haal ze uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier.

 

Tijdens het grillen van de courgette maak je de vulling. Snijd de fêtakaas, tomaten en olijven in kleine stukjes. Meng alles met elkaar in een kommetje en doe er wat dragon bij.

 

Rooster daarna kort de pijnboompitjes in een droge pan. Blijf er echt bij, want hoe vaak ik het gepresteerd heb om de boel aan te laten branden is zo’n beetje 9 van de 10 keer.

 

Alles voorbereid? Leg de courgetteplakken dan verdeeld over twee borden en leg devulling er gelijkmatig op. Rol de plakken dan rustig op en zet vast met één of twee cocktailprikkers. Et voilà!

 

Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen voor MNSKP – Weten wat er speelt in Leeuwarden. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke