Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Rabarber uit de moestuin

Het is volop festivalseizoen! Wat een genot dat er tegenwoordig festivals zijn die compleet in het teken van eten staan. De food truck festivals schieten als paddenstoelen uit de grond. Deze trucks maar ook de ‘ouderwetse’ kraampjes verkopen vaak speciaal festivalfood. Denk aan de ‘festi-bal’, een vegetarische variant op de ouderwetse bal gehakt. Maar natuurlijk blijven ook festivalklassiekers zoals de hamburger en pizzapunten favoriet. Wel vaak in een biologische, vega of ‘verantwoorde’ variant.

 

Nu ben ik een fervent festivalbezoeker en heel blij met al deze ontwikkelingen op het culinaire vlak. Afgelopen weekend kon ik me dan ook flink uitleven ons prachtige ‘kleine’ festival Welcome to the Village. Mijn nummer 1: de zeewierburger. Ja, zeewier. Want wist je dat dit zilte plantje meer vitaminen en mineralen bevat dan welke landgroente dan ook? Ik niet. En het is ook nog eens heel duurzaam. Zeewier heeft namelijk geen zoet water nodig, geen schaarse landbouwgrond en het verwerken van deze groente veroorzaakt een relatief lage CO2-uitstoot. Oh, en het is gewoon heel lekker. Vind ik.

 

Dat vind ik ook van rabarber. Geen typisch festivalfood maar naast lekker, vol goede voedingsstoffen. Rabarber was in mijn keuken even een vergeten groente, maar weer helemaal terug op de kaart sinds ik een moestuin heb. Daar staat namelijk een enorme rabarberplant waar we maar van blijven oogsten. Moestuingenot! Misschien niet direct een festivalsnack maar wel zeer geschikt voor een gezellige picknick of ander mini-festijn: een rabarbertaart.

 

Rabarbertaart

•    taartvorm of siliconen bakvorm
•    2 stengels rabarber
•    1 cup en 2 eetlepels speltbloem
•    3/4 theelepel bakpoeder
•    snufje zout
•    2/3 cup kokosbloesemsuiker of oerzoet
•    2 eetlepels kokosbloesemsuiker of oerzoet
•    3 eieren
•    3 eetlepels biologische roomboter
•    2 eetlepels melk
•    1 theelepel vanille-extract of vanillepoeder

 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de roomboter in een steelpannetje. Meng de eieren en 2/3 cup suiker in een kom tot een schuimig geheel. Voeg de gesmolten boter, het vanille-extract en de melk toe. Roer alles door elkaar.

 

Voeg dan bakpoeder en wat zout aan het mengsel en gore door. Doe dan beetje bij beetje de bloem erbij. Gebruik hiervoor een zeef. Meng alles tot een glad beslag. Doe het beslag in de ingevette taartvorm (bij een siliconenvorm is invetten niet nodig). Snijd de rabarberstengels in schijfjes en leg deze in een leuk patroon bovenop het beslag. Besprenkel het geheel met 2 eetlepels suiker.

 

Bak de rabarbertaart in zo’n 30 minuten gaar. Controleer na 30 minuten eerst even met een satéprikker of de taart echt klaar is. Komt het stokje er droog uit, zonder beslag? Dan is de taart klaar. Zo niet, bak de taart dan nog 5 tot 10 minuten langer. Wanneer de taart klaar is, kun je deze eventueel nog bestrooien met wat poedersuiker.

 

Femke (38) en Sanne (30), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food. 

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke