Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Mannelijke appeltaart voor Moederdag

Memmedei, Moederdag dus, komt er weer aan. En hoewel ik dol ben op zo’n beetje alle feestdagen –want een feestje betekent voor mij naast veel gezelligheid ook vaak lekker klooien in de keuken– ben ik niet zo’n voorstander van speciaal in het leven geroepen dagen als moeder- en vaderdag. Als je kinders hebt, ben je toch iedere dag moeder en vader? En waarom is er dan niet een opa- en omadag? Maar goed, elke dag mag wat mij betreft gevierd worden. Waar is het feestje? Hier is het feestje!

 

Als Moederdag dan toch gevierd moet worden, dan met taart. Nu ben ik niet zo’n enorme zoetekauw maar een taartje op z’n tijd gaat er altijd wel in. En sinds ik weet dat je zonder geraffineerde suikers heel lekkere baksels kunt maken, staat er geregeld iets in het oventje. Inspiratie haal ik vaak uit het boek Goed zoet! Van Nanne Hogeland. Een aanrader wanneer je wilt (leren) bakken zonder suiker. “Want een taart zonder suiker, maar met aandacht en liefde gebakken, is echt het lekkerste wat er bestaat!” Aldus Nanne, die in haar kookboek naast klassiekers als boterkoek en koffiekoekjes ook Fryske dúmkes heeft opgenomen.

 

Mijn alltime favourite op taartgebied is toch wel appeltaart. En ook al was mijn moeder nou niet een echte keukenprinses (sorry mam…) zoals bijvoorbeeld Sanne d’r mams, een echte ouderwetse appeltaart bakken kon ze als geen ander. Nog steeds trouwens. Ze heeft haar recept alleen gemoderniseerd, dat dan weer wel. Geen standaard ronde bakvorm maar een complete bakplaat vol taart. Haar geheime ingrediënt: muesli. Want daar wordt de taart zo lekker knapperig van. Klopt. Eerlijk is eerlijk, hij is niet te versmaden.

 

Net als de appeltaart die mijn lieftallige echtgenoot laatst zomaar – en misschien wel omdat ook hij vindt dat het iedere dag Moederdag is – bakte. Nu moet je weten dat hij dus werkelijk waar nog nooit een taart had gebakken. Hij is sowieso niet zo’n keukenprins (sorry lief…). Maar hij is wel heel creatief. Ook in de keuken bleek. Zo waren er niet genoeg appels en stopte hij er gewoon wat bananen bij. Zie je? Een beetje aandacht en liefde doet wonderen, ook voor iemand z’n kookkunsten. En dat proefde ik. Hierbij deel ik zijn recept met jullie. Omdat het iedere dag een feestje mag zijn!

 

Appel-banaantaart
(springvorm van ø 24 cm – voor 8 grote stukken)

 

het deeg:
•    325 gram speltmeel
•    100 gram zoetmiddel (kokosbloesemsuiker of oerzoet)
•    ½ theelepel Keltisch zout
•    200 gram ongezouten biologische roomboter (koud)
•    1 ei
•    1 eetlepel koud water

 

de vulling:
•    60 gram paneermeel
•    6 appels
•    2 bananen
•    30 gram zoetmiddel (kokosbloesemsuiker of oerzoet)
•    40 gram rozijnen
•    3 theelepels kaneelpoeder
•    2 eetlepels bindmiddel (bijv. maïzena)
•    1 eierdooier

 

Meng het meel met zoetmiddel en zout in een mengkom. Snijd de boter in kleine stukjes en doe dit bij het mengsel. Voeg het ei toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Als het wat korrelig blijft, doe er dan een eetlepel (of meer indien nodig) water bij. Maak een platte bal van het deeg, doe er huishoudfolie omheen en laat de deegbal zo’n 20 minuten rusten in de koelkast.

 

Schil de appels en snijd in kleine stukken. Haal de schil van de banaan en snijd deze in stukken. Doe het fruit in een kom en bestrooi met kaneel, zoetmiddel en het bindmiddel. Voeg de rozijnen toe en schud alles even goed om. Tip: je kunt er nog wat noten bij doen als je dat lekker vindt.

 

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet de springvorm in met wat boter. Tip: gebruik een siliconen bakvorm; die hoef je niet in te vetten en je wipt de taart er zo uit als deze klaar is. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel dit in drie gelijke stukken. Bekleed met één deel de bodem van de springvorm. Prik na het bekleden met een vork wat gaatjes in de bodem. Dit zorgt ervoor dat tijdens het bakken de lucht kan ontsnappen.

 

Bekleed met het tweede deel van de deeg de wanden van de springvorm. Strooi dan het paneermeel over de bodem. Dit voorkomt een kleffe bodem want het paneermeel vangt de vocht van het fruit op.

 

Vul de springvorm met het appel-banaanmengsel. Druk de vulling goed aan en verdeel hierover het laatste stuk deeg. Maak 8 rolletjes, druk deze plat en leg ze in een leuk patroontje (zie foto) over de vulling. Bestrijk de repen deeg met de geklutste eierdooier en zet de taart in het midden van de oven. Bak de appel-banaantaart in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin.

 

Femke (37) en Sanne (29), beide foodminded en tekstgoochelaar, bundelen hun krachten om de leukste, makkelijkste, gezondste en vooral lékkerste recepten te verzinnen voor MNSKP – Weten wat er speelt in Leeuwarden. Sanne heeft al een toffe eigen blog genaamd Foodlovesparkle.com en via Femkejaarsma.nl zie je wat duizendpoot Femke allemaal bezighoudt. In een tweewekelijkse dialoog bestoken Sanne en Femke elkaar met zaken als superfoods, (on)bewust eten, vega(n), slow cooking, (té) gezonde smoothies, streekproducten, lokale eetfestijnen en al het andere wat je maar kunt bedenken op het gebied van food.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke