Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Mammiaans

Heit en mem. Papa en mama. Wat mij betreft het mooiste dat je kunt zijn in het leven. Als je die (kinder) wens hebt, laten we daar duidelijk over zijn. En het is dan wel geen officieel beroep maar in mijn ogen de leukste ‘rol’ in het toneelstuk dat mijn leven heet. Toch had ik pré-kind geen idee wat me te wachten stond. Qua gevoel vooral. Ik bedoel, je weet dat je ‘straks’ mama bent – daar herinnert die immer groeiende buik je alleen al wel aan – maar hoe sterk dat gevoel dan kan zijn… Eén ding was in ieder geval zeker, wij waren het instant. Papa en mama dus. Gelijk na de geboorte van onze dochter stonden wij – Erikjan en Femke – op de gedeelde tweede plaats. Dochter Lena kwam met stip binnen op nummer één. Onze eigen ik verdween (voor een tijdje dan hè) zonder enige twijfel of discussie en vanaf dat moment spraken we ‘mammiaans’. Watte??!

 

Mammiaans is die babytaal die kersverse ouders – in eerste instantie vaak onbewust – gaan spreken tegen hun (pasgeboren) baby. En later ook wanneer diezelfde baby in de peuterleeftijd komt. Het zou goed zijn voor de taalontwikkeling van je baby. Trouwens, al dat ‘ikken’ is toch ook verwarrend? Die baby kent immers maar één ik (de narcist!): hijzelf. Toch zijn er ook onderzoekers die beweren dat deze gedachte puur in ons hoofd zit. Kinderen kunnen prima een taal leren zonder dit gebrabbel is hun stelling. Ouders hoeven dus helemaal niet als een Jerommeke tegen hun kinderen te praten. Yo! Dat weten wij ook heus wel. Maar misschien vinden we het gewoon leuk? Omdat het ons bevestigt in ons papa- en mama-zijn. En kom op, we zijn gewoon übertrots op dat kind en het feit dat wij haar ouders mogen zijn.

 

Dus wij blijven nog hééééél lang mammi- en pappiaans praten tegen dochterlief. Tot het gênant wordt. Tik ons dan maar even op de schouders oké?

 

Femke blogt en schrijft graag over het ouderschap. Ze mag regelmatig artikelen schrijven voor Heit & Mem magazine, een tweetalig tijdschrift voor vaders en moeders in Friesland met kinderen van 0 tot 12 jaar. Een aantal van deze artikelen vind je terug in haar portfolio.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke