Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

“Het is iets dat in je zit en dat eruit wil”

Chris HempeniusVoor MNSKP.nl spreek ik dit keer Chris Hempenius, a.k.a. 1971DSGN, en ook wel bekend als ‘posterbaas’ bij Podium Asteriks. Ooit begon Chris als graffiti-artiest. Via de streetart ontwikkelde hij zich verder naar grafische vormgeving en maakt hij onder andere posters en huisstijlen voor diverse opdrachtgevers, maar het leukst vindt hij het sparren en samenwerken met mensen uit de culturele sector.

ontwerp van 1971DSGNMeer beeldmaker dan vormgever

Chris volgde de opleiding Grafimedia in Veenendaal en heeft zichzelf in de jaren die volgden alles zelf aangeleerd. Deze autodidact was als kind al bezig met tekenen. “Dat was absoluut mijn lievelingsvak.” Het begon voor hem allemaal in 1986 toen hij samen met het duo Romeo & Mega met graffiti startte. “Daarna groeide ik door naar streetart en tegenwoordig is het toegepaste vormgeving wat ik doe. Ik zie mijzelf ook meer als beeldmaker dan als vormgever. Vormgeving is zoveel meer dan een ‘plaatje’ maken. Het gaat om zoveel meer dan het overdragen van een boodschap. Mijn doel is het oproepen van een gevoel of emotie.”

ontwerp van 1971DSGN“Volhouden geeft voldoening”

In eerste instantie waren zijn ouders niet zo blij met zijn graffiti-hobby. “Ze hoopten dat het een bevlieging was. Inmiddels zijn ze trots op me en zien ze wat ik ermee bereikt heb. Schilderen voor Nederlandse maar ook buitenlandse opdrachtgevers, workshops geven, exposities. Ja, volhouden geeft voldoening.” Chris wist zelf al gauw dat hij met zijn talent iets wilde gaan doen. “Het is iets dat in je zit en wat eruit wil. Geld speelt daarin niet een heel grote rol. Het is uiteraard wel handig als je je geld ermee kunt verdienen. In elk ontwerp stop ik een stukje van mezelf en dat is wat het mooi maakt.”

Dankbaar

ontwerp van 1971DSGNDe basis voor zijn grafische kennis legde hij bij een grote drukkerij. Daarna volgde werk in de communicatie voor de vastgoedsector, het mkb, de zorg en de toeristische sector. “Ik heb altijd wel opdrachten gehad. Het is heel fijn dat mensen uit je netwerk je benaderen om mooie dingen te mogen maken. Daar ben ik ook erg dankbaar voor.” Hij werkt als zelfstandig vormgever onder de naam 1971DSGN. Waar komt dat vandaan? “Ik had mijn eigen naam kunnen gebruiken, maar ik geloof dat wat je doet belangrijker is dan de persoon erachter. En 1971 is gewoon een goed bouwjaar”, vertelt Chris met een knipoog.

“Vectors zijn alles”

Zou je zijn stijl als vormgever kunnen herkennen? “Ik hou van een mooi sfeerbeeld en geometrie in combinatie met goede typografie. En ik vind het fijn wanneer werk prikkelt.” Chris werkt bij voorkeur met Adobe Illustrator. “Vectors zijn alles. Vaak werk ik vanuit gevoel en als beelddenker gaat het dan meestal vanzelf. Kleuren, vormen en tekst komen dan samen.” Als inspiratiebronnen noemt hij De Stijl periode, Total Design, Wim Crouwel, Anthon Beecke, Boris Tellegen, Deltainc, Erris Huigens & Gysbert Zijlstra van Graphic Surgery en Marcel Westra van Typysk. “Ik vind het ook leuk om te zien wat collega’s hier in de buurt doen, zoals bijvoorbeeld Chantal van Wieren, Stefan Sloot, Wytse Sterk en Jelle van Gosliga. Datzelfde geldt voor de vele fotografen die Leeuwarden rijk is. Ieder heeft zijn eigen benadering van vormgeving en beeld. Het is goed om de inzichten die eenieder heeft te zien. Dat geeft onderlinge groei en energie en dat inspireert weer.”

Visuals voor Pauw & Witteman

Projecten in de culturele sector vindt hij het allerleukst. “Samen tot een mooi eindresultaat komen vind ik prettig. Het is net een soort tafeltennis, dat kun je ook niet alleen.” Hij is best trots op zijn opdrachten voor Boomerang Create Amsterdam waarbij hij visuals mocht ontwerpen voor onder andere het tv-programma Pauw & Witteman. “Het geeft wel een kick wanneer veel mensen je werk zien. En ik hou van het snelle. Anticiperen op het moment, wat bij (social) media en nieuws essentieel is. Dat soort opdrachten vind ik echt leuk om te doen. Maar eigenlijk ben ik net zo trots op de mensen die ik ontmoet en met wie ik samenwerk. Mensen die net zo gepassioneerd als ik met hun talent bezig zijn.”

“Dag en nacht bezig met vormgeving”

Is Chris altijd bezig met vormgeving? “Daar kan ik kort over zijn: ja. Altijd. Dag en nacht. Beeld en vormgeving is overal.” Vrij werk maakt hij ook. Dat gaat van schilderen tot styling en fotografie. Naast zijn eigen werk is hij ‘posterbaas’ bij Podium Asteriks. “Het is te gek om (nieuw) grafisch talent een platform en advies te geven.” Zonder arrogant te willen overkomen, geeft Chris aan dat hij niet echt een droomopdracht heeft. “Ik heb al veel gedaan… Maar routing vind ik stiekem wel heel erg leuk. Dat heb ik al gedaan maar het blijft tof. Het is met name met wie je een opdracht doet. Dat kan ervoor zorgen dat het resultaat excelleert.”

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke