Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Interview met Peter van der Rol

‘Ik hou ervan om met mensen samen te werken en van elkaar te leren.’

Wie ook maar een beetje actief is op het social media platform Facebook kan de opvallende foto’s van Peter van der Rol niet ontgaan zijn. Herkenbare kleurrijke beelden die van je scherm afspatten waarbij de stad Leeuwarden vaak als onderwerp wordt gekozen. Met name op het platform ‘Leeuwarden Leuk’ komen de heldere en kleurrijke foto’s van Peter regelmatig voorbij.

Samenwerken

,,Voorheen was ik al veel met fotografie bezig maar na mijn ontslag 2,5 jaar geleden heb ik het weer echt op gepakt. Ik werkte bij een drukkerij en vanwege de crisis moest ik vertrekken. Dat was het ideale moment om de fotografie weer op te pakken. Een opleiding in de fotografie heb ik nooit gehad. Alles wat ik wil weten vind ik op Youtube. Samen met Harrie (Muis, red.) ben ik veel op pad in de provincie en in de stad. Ik hou er van om met mensen samen te werken. Zo kun je een mooie dag met elkaar hebben en veel van elkaar leren. Op die manier heb ik ook al eens afgesproken met mensen die ik op facebook ontmoet heb en later mee op pad ben gegaan te fotograferen. Het is mooi als je je passie kan delen op die manier.”

HDR

,,In mijn fotografie heb ik een voorkeur voor felle kleuren en contrastrijke beelden. Aan het nabewerken van de beelden beleef ik dan ook minstens zoveel plezier als aan het maken van de foto’s zelf. Door mijn achtergrond vanuit de drukkerij had ik al veel ervaring met diverse bewerkingsprogramma’s en kan ik zodoende mijn foto’s precies zo krijgen als mijn voorkeur. Vaak werk ik ook met HDR (High Dynamic Range). Hierin werk je met minimal 3 beelden van verschillende belichtingen waar in je uit alle beelden het beste pakt waardoor je een perfect belicht beeld krijgt. Op het web krijg ik wel eens commentaar van mensen dat ik te ver doordrijf in de bewerking, maar de meeste mensen zijn er enthousiast over.”

Stadsgezichten en landschappen

,,De fotografie gaat met pieken en dalen. Soms heb ik een enorme boost en kan ik dagen achtereen foto’s maken. Af en toe is het ook moeilijk om de inspiratie te vinden en komt er van fotograferen weinig terecht. Mijn voorkeur gaat met name naar stadsgezichten en landschappen. Daar kan ik mooi rustig werken en ook mijn stijl goed ik kwijt. Ook vind ik het maken van productfoto’s erg leuk. Op het moment maak ik af en toe productfoto’s voor diverse bedrijven. Je kan dan lekker alleen werken in een studio. Heerlijk vind ik dat. Mensen fotograferen vind ik lastiger. Je moet dan altijd communiceren met je onderwerp en dat is toch een andere tak van sport. Ik heb onlangs wel een toffe bruiloft mogen fotograferen en ik ben een aantal weken op reis geweest in Azie. Daar heb ik wel meer mensen voor de lens gehad en dat was toch wel een erg toffe ervaring. Dus wie weet hoe het zich in de toekomst zal ontwikkelen.”

Sign business

,,Na een tijdje thuis te hebben gezeten om mij te bezinnen, ga ik binnenkort weer aan de slag. Samen met een compagnon die al in de sign business zit start ik een eigen onderneming waarin ik mij voornamelijk wil gaan bezighouden met hoogwaardige textieldruk. Binnenkort worden onze machines geleverd en beginnen we op de Hemrik. Ik denk dat wellicht mijn fotografie hierin ook van toegevoegde waarde kan zijn zodat ik dan een breder product kan aanbieden. Verder is het mij er voornamelijk om te doen dat ik plezier blijf houden in mijn fotografie en leuke mooie beelden kan maken waar de mensen van kunnen genieten.”

 

Iedere maand spreekt Erikjan een Leeuwarder vakgenoot voor MNSKP – Weten wat er speelt in Leeuwarden.nl. Hij vraagt hen naar wat zij hun mooiste foto’s vinden, hun passies, drijfveren, inspiratie en ambities.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke