Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Interview met Fries jazztalent: Evelien Storm & Willem Romers

Heb je nog nooit van Louis van Dijk, Rita Reys of Hans en Candy Dulfer gehoord? No shame, dan ken je vast het North Sea Jazz Festival wel. Waarschijnlijk het bekendste muziekevenement op jazzgebied maar zeker niet de enige. Jaarlijks vinden tientallen kleine en grote(re) jazz festivals plaats, verspreid over het land. Sinds een paar jaar hebben zelfs wij nuchtere Friezen ons eigen jazzfestival: City Jazz Leeuwarden. En wat blijkt? Er komt ook flink wat jazztalent uit de provincie. Een aantal van deze Friese talenten staat op een wel heel tof podium dit weekend: JazzNtaste.

 

Een culinaire ontdekkingstocht door de stad

Mocht je het nog niet weten, Leeuwarden is dit jaar ‘smaakhoofdstad’ van Nederland. Reden te meer voor City Jazz Leeuwarden en Hoofdstad van de Smaak om samen iets leuks te organiseren. JazzNtaste is een culinaire tocht langs vijf Leeuwarder horecazaken waarbij je oren worden getrakteerd op jazzy tunes én je smaakpapillen op bijzondere hapjes. Wij spraken twee van de jonge Friese jazztalenten die zondag 22 maart op JazzNtaste optreden.

 

Evelien Storm (27) treedt op met haar band VaiVaiVai dat ‘jazz met een Braziliaans accent’ speelt. Willem Romers (21) ontving in 2014 de eerste Top Talent Award op City Jazz Leeuwarden en staat met zijn eigen trio op het programma. Beide talenten groeiden op in Mantgum en wonen nu heel toevallig allebei in Rotterdam. Ze kenden elkaar van naam en gezicht, maar Evelien verwacht Willem wel vaker tegen te zullen komen nu. “De muzikantenwereld is maar klein.”

 

“Met de juiste techniek kun je zingen wat je wilt”

Willem woont sinds 2012 in de havenstad, waar hij studeert aan Codarts, het conservatorium van Rotterdam. Hij zit in het derde jaar van de Bachelor Jazz Slagwerk. “Je hebt hier naast jazz en pop een waanzinnige afdeling wereldmuziek en verder is Rotterdam echt een heel levendige plek wat betreft muziek, kunst en cultuur.” Evelien studeerde drie jaar geleden af aan het conservatorium in Groningen, richting jazz- zang. Ook deed zij Kunsten, Cultuur en Media aan de RuG. “Ik wilde me verder verdiepen en volgde daarom na m’n studies de éénjarige cursus Complete Vocal Technique. Dat was een echte eye-opener. Ik leerde dat je met de juiste techniek alles kunt zingen wat je wilt.” En alles kunt doen wat je wilt misschien? Zo is ze zangcoach, zingt ze in verschillende bands en is ze druk met liedjes schrijven. “Ik geef ook privéles en workshops, sta voor een koor en werk aan een theaterproductie waarin zo’n 25 studenten spelen, zingen en dansen.” Dat je als muzikant van vele markten thuis moet zijn, is haast een must. Want probeer je brood er maar eens mee te verdienen. Dus ook Willem speelt in verschillende bandjes en doet er van alles naast. “Ik organiseer jamsessies in de Fenix Food Factory in Rotterdam, een te gekke plek waar muziek, eten en drinken bij elkaar komen. En daarnaast werk ik als docent slagwerk bij de muziekschool van Rotterdam.”

 

“Naar het buitenland!”

Beide talenten hebben zo hun ambites. Willem vertelt over zijn band Coal Harbour. “We zijn een zeskoppige band bestaande uit alt-sax, trompet, trombone, piano, contrabas en drums. Op dit moment schrijven we muziek voor verschillende projecten en proberen we allerlei mooie dingen op te zetten op jazzgebied.” Hij noemt een paar voorbeelden.” Op 19 augustus spelen we op het Grachtenfestival in Amsterdam, samen met een strijkkwartet. Heel tof! En op 12 september staat een theateroptreden gepland met de Amerikaanse jazz zangeres Deborah J. Carter.” Volgend studiejaar gaat hij waarschijnlijk een half jaar op uitwisseling. “Dat lijkt me waanzinnig, omdat je dan in een heel andere omgeving zit met nieuwe muzikanten, een andere taal en cultuur.” Daarna gaat hij afstuderen en wil hij gewoon zoveel mogelijk blijven spelen. “En naar het buitenland!”
Evelien: “Mijn grootste droom is het uitbrengen van een album met eigen werk.” Op het moment is ze druk met het schrijven van nummers. “Daarna wil ik een mooi concertprogramma maken en daarmee toeren langs theaters en festivals.” Verder wil ze blijven optreden met haar bandjes VaiVaiVia, Good King Henry en The Serenade Sisters. Maar ‘iets met theater doen’ lijkt haar ook ontzettend gaaf. “En ik wil nog meer mensen coachen in zang en artistieke ontwikkeling, workshops voor kinderen opzetten… en zo kan ik nog wel even doorgaan.”

 

Jason Mraz en Ella Fitzgerald

Door breed geprogrammeerde festivals zoals North Sea Jazz, komen steeds meer mensen in aanraking met jazz. Ook jongeren. Is jazzmuziek deze twee jonge muzikanten – misschien tegen wil en dank – met de paplepel ingegoten? “Ik heb de liefde voor muziek zeker van huis uit meegekregen”, vertelt Willem. “Mijn ouders maken allebei muziek en mijn vader heeft er ook echt zijn beroep van gemaakt. Hij speelt saxofoon en leidde vroeger een salsaband. Ik ging vaak mee naar repetities en optredens en vond dat fantastisch. Ook thuis werd veel muziek gedraaid en zo kwam ik al op jonge leeftijd in aanraking met veel verschillende muziekstijlen.” De passie voor jazz komt wanneer hij een jaar of zeventien is. Gek genoeg, of eigenlijk misschien juist niet in deze tijd, via internet. Evelien luisterde rond diezelfde leeftijd veel naar Jason Mraz. “In de liedjes die hij toen maakte, improviseerde hij veel. Dat vond ik te gek. Toen las ik ergens dat hij fan was van Ella Fitzgerald en zocht haar muziek op. Ik vond het meteen geweldig. Later ben ik me steeds meer gaan interesseren voor Braziliaanse samba’s en bossa nova’s. Prachtig, die energieke ritmes, de zangerige melodieën en de poëtische teksten. Op dit moment luister ik zelf graag naar Braziliaanse muziek, jazz, folk-achtige singer-songwriters en alles daar tussen in. Er is zoveel moois!”

 

Femke deed dit interview voor MNSKP – Weten wat er speelt in Leeuwarden. “Met MNSKP willen we verbinden door leuke, gekke, mooie, stomme, grappige en inspirerende dingen met je te delen die te maken hebben met Leeuwarden en omstreken. We interviewen lokale ondernemers en artiesten, vertellen je over het kleine leed van alledag, delen onze gedachten met je, van interieurdesign tot fotografie tot kunst en houden je op de hoogte van alle dingen die je kan zien en beleven. Gewoon, zodat je weet wat er speelt.” Aldus Elke Verwoerd, chief editor en oprichtster van MNSKP.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke