Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Rubriek In Beeld voor MNSKP.nl

Iedere maand spreekt Erikjan een Leeuwarder vakgenoot voor MNSKP – Weten wat er speelt in Leeuwarden.nl. Hij vraagt hen naar wat zij hun mooiste foto’s vinden, hun passies, drijfveren, inspiratie en ambities. 

 

Marc Henri Quere > ‘Fotografie is voor mij een intuïtief gebeuren.’

De 28-jarige Marc Henri Quere is een bekend gezicht in het Leeuwardense nachtleven. Te herkennen aan zijn excentrieke petje is hij op diverse evenementen verantwoordelijk voor de fotografie. Hij laat zich echter niet in een hokje plaatsen, want naast fotograferen houdt de autonoom kunstenaar zich vooral ook bezig met grafisch vormgeven en schilderen.

 

VICE

‘Ondanks dat ik de opleiding niet heb afgerond, kreeg ik tijdens mijn studie aan de hogeschool voor kunsten Artez in Zwolle het juiste zetje om grafisch aan de slag te gaan. Ik koos daarna voor een vrijwillige stage bij VICE. De stage liet mij zien wat ik wel en niet wil bereiken. Het motiveerde mij in ieder geval om samen met een groep enthousiastelingen Rolling Skateboard Magazine te beginnen; Een uitgave van Skate Vereniging Leeuwarden over de cultuur rond het skateboarden in Leeuwarden. Ik hield me hoofdzakelijk bezig met de vormgeving. De verspreiding deden we zelfstandig met de trein. We reisden het hele land door om het magazine aan de man te brengen.  Na de stage ben ik veel gaan produceren en van alles gaan uitproberen. Kijken wat ik kan aanpakken en overal voor open staan. Samen met een aantal kunstenaars zijn we toen Atelier 402 begonnen aan het Zuidvliet: een creatieve ontmoetingsplek met een inspirerende werksfeer. Ik spreek nog altijd mensen die daar soms middernacht langs kwamen om een biertje te drinken. Mooie tijden waren dat. Vanaf toen ben ik me ook steeds meer op fotografie gaan richten.’

 

INTUITIEF

‘Op het moment fotografeer ik voornamelijk voor horecabedrijven of evenementen in Leeuwarden, Groningen of Amsterdam. Op evenementen fotografeer ik meestal vanuit een impuls. Ik heb een afkeer tegen geregisseerde beelden. Ik wil graag onderdeel zijn van de avond en het verslag vanuit mijn beleving vastleggen. Ik maak hierbij graag gebruik van het fish eye perspectief. Fotografie is voor mij een intuïtief gebeuren waarbij de emotie op de eerste plaats komt en de techniek pas daarna. Sinds kort fotografeer ik ook op de avonden van Podium Asteriks. Hier wil ik ruimte bieden aan mijn creativiteit. Het zou mij erg tof lijken om hier ook iets met flitslicht te kunnen doen op het podium en zo de grenzen te verleggen in mijn zoektocht naar toffe beelden. Ondertussen ben ik ook steeds meer bezig met studiofotografie en fotografie op locatie.’

 

BLAUWDRUK

‘Hoewel mijn focus op fotografie de laatste tijd steeds groter is geworden, ben ik het meest bezig met vormgeving. Hierbij gebruik ik vaak foto’s als basis of bij het maken van mijn schilderijen gebruik ik foto’s als blauwdruk. Maar altijd in een impressionistische stijl. Eerst de lijnen opzetten en daarna opbouwen in contrasten om op die manier een sfeer te creëren. Een tijd heb ik ook de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving gevolgd. Vanuit daar kwam ik in een voor mij nieuw lijnenspel terecht waaruit ik weer inspiratie putte voor nieuw werk. Zo heb ik geëxperimenteerd met hout en meegedaan met het graffiti evenement Skrift / Just Writing My Name.’

 

HERINNERING

‘Ik geniet van de diversiteit. Zeker omdat het allemaal raakvlakken met elkaar heeft. Dat houdt mij bezig. Ik vind het lastig om een duidelijk toekomst beeld te hebben voor mijn fotografie en andere beeldende kunst maar het belangrijkst is denk ik dat ik het dicht bij mijzelf houd. Als je het vanuit dat perspectief insteekt creëer je de meest persoonlijke herinneringen. Dat vind ik vooral het mooiste aan het medium fotografie. Het maken van een herinnering.’

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke