Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Illustrator Marlous van Groenestein gebruikt zichzelf als inspiratiebron

Soms zegt één plaatje meer dan duizend woorden. Femke spreekt Marlous van Groenestein, beginnend illustrator. Ze studeerde af als grafisch vormgever aan de ArtEZ kunstacademie maar koos uiteindelijk voor illustreren. “Het duurde even, maar dit is wat ik wil en waar ik goed in ben.”

Marlous van Groenestein“Mijn vriend is mijn grootste fan”

Marlous van Groenestein tekent al sinds ze een potlood kan vasthouden. “Ik kon mij uren vermaken met het tekenen van stripjes en wilde ook heel graag striptekenaar worden.” Marlous legt uit dat ze allerlei verschillende dingen heeft gedaan, maar dat tekenen altijd een rol bleef spelen. “Op de middelbare school won ik diverse tekenwedstrijden en leraren stimuleerden mij daardoor om een creatief beroep te kiezen.” Dat deed ze dus ook, maar ze krijgt nu wel eens reacties als ‘dat is toch geen beroep’ of ‘daar kun je toch niet je brood mee verdienen?’ “Ik denk dat mensen het uitoefenen van een creatief vak soms onderschatten. Gelukkig is mijn vriend mijn grootste fan. Hij zegt altijd dat ik gewoon moet doen wat ik leuk vind. Ik denk dat ik zonder zijn steun niet zo snel voor mezelf was begonnen.”

Iets creatiefs doen

Qua opleiding was het voor Marlous eerst even zoeken, maar één ding wist ze zeker. Ze wilde iets creatiefs doen. “Ik studeerde Mode & Commercie in Leeuwarden, omdat ik gek was op mode en kleding. Maar ik kreeg ook andere interesses naarmate ik me verder ontwikkelde. Tijdens die modeopleiding kwam ik erachter dat ik naar meer veelzijdigheid verlangde. Na enig zelfonderzoek koos ik voor een opleiding aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle.” De toelating vond ze erg spannend. Vooral omdat ze een commerciële vooropleiding had. “Daar werd ik dus ook op aangesproken. Toch zagen ze blijkbaar iets in mij en werd ik ondanks de strenge selectie toegelaten.”

“Ik word hier enorm blij van”

Ondanks dat ze het advies kreeg om voor illustratie te kiezen, studeerde ze
in 2012 af als grafisch ontwerper. “Ik was eigenwijs en dacht verder te kunnen komen met grafisch ontwerp. Toch heb ik er geen spijt van. Tijdens mijn studie heb ik veel over mijzelf geleerd en over onder andere typografie en conceptmatig denken. Qua stijl konden ze mij niet zoveel meer bijbrengen, denk ik. Die had ik al ontwikkeld.” Wat al snel een doel werd voor Marlous, was om voor zichzelf te beginnen na haar studie. “Na veel omzwervingen richt ik mij nu volledig op illustreren. Het duurde eventjes, maar dit is wat ik wil en waar ik goed in ben. Ik word hier enorm blij van en als je dit gevoel hebt, geloof ik oprecht dat je er iets van kunt maken. Ik ben nu druk bezig om te bekijken hoe ik mijn producten aan de man kan brengen, zowel online als offline. Het liefst zou ik willen uitgroeien tot een label met allerlei illustratieve hebbedingen.”

IMG_9028Vrolijk, speels en kleurrijk

Haar stijl laat zich omschrijven als vrolijk, speels en kleurrijk. “Hiernaast zit in elke illustratie wel een verhaal verstopt. Mijn illustraties zijn geïnspireerd op mijn eigen leven en alles wat er om mij heen gebeurt.” Dat mensen haar werk herkennen, vindt ze heel fijn. “Mijn stijl verandert niet, wel de manier waarop ik het uit. Hoe meer ik illustreer, hoe beter het mij afgaat. Mijn eerste illustratie ziet er heel anders uit dan mijn meest recente werk. Toch zie je dat het van één dezelfde persoon komt.” Marlous tekent niet dagelijks, maar is wel altijd met haar werk bezig. “Als ik inspiratie heb, teken ik op losse blaadjes die dan overal verspreid liggen.” Ze combineert graag verschillende technieken in haar werk. “Ik begin altijd met de hand, dan werk ik een schets uit en deze trek ik vervolgens over op de computer. Inkleuren doe ik ook digitaal en dan maak ik het af met texturen die ik verwerk in de illustratie.”

Inspiratiebronnen

Haar eigen leven en omgeving zijn haar grootste inspiratiebronnen. Verder is Marlous een groot fan van Michelle Carlslund, een Deense illustrator. “Dankzij Instagram kom je sneller in contact met je helden. Ik heb Michelle verteld dat ik dol ben op haar werk. Toen ze reageerde dat ze mijn werk ook helemaal leuk vond, maakte mijn hart even een sprongetje.” Ook de foto’s van de Franse ontwerper Audrey Jeanne inspireren haar. “Die zijn zo mooi en puur. Zij post veel foto’s op Instagram van haar kat en maakt daarnaast erg leuk werk.” Illustrator Ingrid Wuyster, van Teken-ing is ook favoriet. “Elke maandag post zij een collage op Instagram. Die zijn zo inspirerend en vrolijk.”

Eigen brillencollectie

Heel graag zou Marlous in het rijtje van illustratoren staan die in Flow magazine hebben gestaan. “Het lijkt mij ook tof om mijn illustraties terug te zien op producten van de Hema.” Maar haar droomopdracht… “Ik heb ooit eens geroepen dat ik heel graag een eigen brillencollectie wil hebben. Eentje met een illustratieve touch. Ben ik de eerste die er eentje op z’n neus zet!”

 

Bekijk het werk van Marlous van Groenestrein op www.marlousvangroenestein.nl. Wat kopen? Dat kan in de webshop! Marlous is ook te volgen op Instagram.

 

Voor MNSKP – Weten wat er speelt in Leeuwarden en omstreken doe ik een serie interviews met vormgevers en illustratoren in de stad Leeuwarden e.o.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke