Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Column: Weerpraatje

Wat is dat toch met het weer? Het kan mensen zo bezighouden en hun dag bepalen. In negatieve zin vaak lijkt. Is er maar één wolkje aan de lucht te zien? Ojee, misschien gaat het wel regenen. Ja, en dan? Vroeger liet ik mijn humeur ook heus wel eens beïnvloeden door het weer. Moest ik he-le-maal op de fiets naar school. Door weer en wind. Nou dan was die 15+ kilometer best een eind hoor. Ja ja, jonge benen en je bent niet van suiker enzo. Zal allemaal wel, maar daar heb je als puber natuurlijk geen boodschap aan. Dan is het leven al zwaar genoeg.

 

Nu mijn puberteit en zelfs mijn twintiger jaren (slik) ver achter me liggen, realiseer ik me hoe zinloos het is. Om je dag en dus je leven te laten bepalen door het weer. Tegenwoordig kijk ik meestal even om het hoekje van de achterdeur (of gewoon door het raam) naar de lucht. Ik steek nog net niet een vinger omhoog om te voelen hoe koud of warm het is. We zien gewoon wel wat de dag ons brengt.

 

Nu ben ik niet zo’n enorme zonaanbidder en vind ik alles boven de 25 °C al gauw te veel. Man wat had ik het zwaar met mezelf vorig jaar zomer in Tsjechië. Niet te doen zo warm. Het zweet gutste me door de… Daarom vind ik onze Hollandse zomers eigenlijk wel lekker. Oké, het regent misschien iets te vaak. En te veel. Maar ach, dat weet ik dan weer mooi te praten (ook voor mezelf hoor) met: ‘goed voor de moestuin’. Je begrijpt, ik doe echt m’n best om niet te klagen. Over het weer vooral. Want er mag heus iets te zeuren overblijven.

 

Toch… toen we onlangs de vierde verjaardag van dochterlief vierden, zou het weer mijn gemoedstoestand niet bepalen. Ondanks dat haar vorige verjaardag een beetje in het water viel. En we dus in een overvolle huiskamer met een ietwat hysterisch zootje kinderen zaten dat geen kant op kon. Dus stiekem was ik toch best wel blij toen het dit keer een heerlijke zomerse dag bleek. Toen ik in het dorp tijdens een rondje late verjaardagsboodschappen wat dames op leeftijd hoorde ‘eameljen’ over een paar drupjes regen, kon ik me echter niet inhouden. “Het gaat niet regenen vandaag. Nee hoor, echt niet. Dan kan gewoon niet. Ik heb namelijk een verjaardag.” Dusss…

 

Laten we het in ieder geval eens zijn over het feit dat het zonde van je tijd is om te klagen over het weer. Goed? Want als er iets is waar je weinig aan kunt doen… Je kent de uitdrukking ‘niets zo veranderlijk als het weer’ wel toch? Ik bedoel maar. “Come rain or come shine. We’ll be happy together, unhappy together. Now won’t that be just fine. The days may be cloudy or sunny. We’re in or out of the money. But I’m with you always. I’m with you rain or shine.”

 

Sinds februari 2015 heeft Femke een maandelijkse column in De Stienser, het huis-aan-huis-blad van de Noordwesthoek van Friesland. De Stienser verschijnt iedere week op zaterdag in een oplage van 28.000 exemplaren.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke