Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Column: Vleesch noch visch

Soms kan ik er vlees noch vis van maken. Waarvan? De wereld. Mensen. Alles eigenlijk wel. Maar voor nu houd ik het even heel dicht bij huis. De keuken. Die van mij om precies te zijn. Ik houd nogal van koken maar bak er niet altijd wat van. Bescheiden als ik ben geef ik dat eerlijk toe. Ik ben vooral van het experimenteren. Een beetje klooien met potten en pannen zeg maar. En dat geklooi resulteert niet zelden in zwartgeblakerde (maar wel zelfgemaakte!) cruesli. Een ovenschotel met nog bevroren vis. Of een gerecht met dat heel hippe quinoa van nu maar dat dan werkelijk nergens naar smaakt.

 

Dus… ik ben verre van een keukenprinses en al helemaal geen perfect house wife. (Ook geen desperate one trouwens maar da’s een heel ander verhaal.) Maar, en daar gaat het volgens mij om, ik heb er wel lol in. Een beetje klungelen in de keuken. En wanneer ik echt even niet meer weet wat ik zal maken, kijk ik simpelweg in de (koel)kast en laat ik me inspireren door wat daar te vinden is. Oké, een zo goed als lege koelkast is best een uitdaging, ook voor mij, maar de mijne is eigenlijk haast nooit echt leeg. Zelfde geldt voor de voorraadkast. Ding heet ook niet voor niets zo hè?

 

En wat doe ik dan in geval van nood? Waarbij de definitie van de noodtoestand is: én geen inspiratie én geen zin of tijd om naar de supermarkt te vliegen om (extra) ingrediënten in te slaan. Hoewel ik toe moet geven dat ik dan ook nog wel eens – in geval van extreem hoge nood hoor – mijn toevlucht zoek tot een patatje of een gebakken visje. (Als hoofdgerecht ja.) Maar wil ik toch echt zelf koken, dan vind ik altijd wel een kliekje – overgebleven broccoli ofzo – en maak daar bijvoorbeeld een hartige taart mee. Want hé, ik heb altijd bladerdeeg in de vriezer, er slingeren vaak wel wat tomaatjes rond en natuurlijk zijn er eitjes; die zijn wat mij betreft onmisbaar in de keuken. En zo staat er in een handomdraai (binnen 45 minuten en dat vind ik best vlug) een redelijk gezonde hap op tafel. Best lekker ook nog. Meestal.

 

Waarmee ik maar wil zeggen dat koken niet moeilijk hoeft te zijn, niet veel tijd hoeft te kosten en dat je met wat simpele basisingrediënten (en kliekjes, the magic word) een heel eind kunt komen. En dat zonder vlees of vis. Want dat kan ook best wel eens. Als het u blieft…

 

Femke

 

Sinds februari 2015 heeft Femke een maandelijkse column in De Stienser, het huis-aan-huis-blad van de Noordwesthoek van Friesland. De Stienser verschijnt iedere week op zaterdag in een oplage van 28.000 exemplaren.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke