Direct contact

06 19 184 765

06 19 384 028

info@verwoordinbeeld.nl

Column: Huismu(t)s

Hartverwarmend en rustgevend. Dat is wat troostvoedsel – of comfort food – kan zijn. Het is voedsel waar je blij van wordt. En ik snap dat wel. Dat je gaat eten om je (weer) fijn te voelen. Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor eten. Echt. Ik heb al-tijd trek. Nou ja, laten we zeggen dat er altijd wel wat in gaat. Ik ben wat je noemt een ‘grote eter’. En ik word meestal dus ook heel gelukkig van eten. Lekker eten dan.

 

Nu heb ik het geluk – en dat realiseer ik me terdege – dat ik niet snel (veel) aankom. Ik kan mezelf dus ‘feeden’ zonder dat dit gelijk allerlei consequenties met zich meebrengt. En dat terwijl ik echt geen sportbilly ben. Yoga vind ik heerlijk (maar doe ik veel te weinig) en fietsen en wandelen (liefst zonder direct doel) vind ik fijn maar de sportschool… not my favourite place to be. Nu zijn er vele manieren waarop je aan lichaamsbeweging kunt doen maar da’s een ander verhaal. Kom ik nog eens op terug. Sporten is dus niet echt een hobby van me. Eten daarentegen.

 

Datzelfde geldt voor koken en bakken. Daar kan ik serieus blij van worden. Het werkt haast therapeutisch. Heb ik om wat voor reden dan ook behoefte aan zoet in de vorm van bijvoorbeeld hotcakes, een salted caramel notentaart of chocoladebrownie? Dan maak ik het gewoon zelf. Zin in iets hartigs zoals een focacciabrood? Even een deegje in elkaar flansen en hoppa, binnen een paar uurtjes een heerlijke zelfgemaakte Italiaanse lekkernij. Man man, wat kan ik daar gelukkig van worden. Baktherapie dus.

 

Het afgelopen jaar ben ik tot nog een inzicht gekomen. Iets waar ik me jarenlang onbewust een beetje tegen verzet heb. Ik ben nogal een huismus. Een huismoeke zelfs. Maar dan wel eentje van deze tijd hè. Ik noem mezelf graag ‘happy homemaker’. Wat zoiets betekent als iemand die blij wordt van het zorgen voor haar familie en haar (t)huis. Ik ben echter geen huisvrouw in de klassieke zin des woords. Schoonmaken en andere typische huishoudelijke bezigheden vind ik niet leuk. En zonde van mijn tijd. Liever ga ik gezellig knutselen met m’n dochter, een beetje in huis ‘omrommelen’, iets leuks maken op de naaimachine, een taart bakken en o ja, werken. Want dat laatste doe ik ook grotendeels vanuit huis.

 

Misschien is mijn verhaal een beetje een pleidooi voor de moderne huisvrouw. Of wellicht voor de vrouw in het algemeen. Want huismoeder, carrièrevrouw, student, girlboss en alles daartussenin, als je maar blij wordt van wat je doet. Zo, en nu gaat deze blije huismuts eerst eens even de was doen…

 

PS: op mijn blog femkejaarsma.blogspot.nl vind je onder andere de recepten voor de salted caramel notentaart en niet te versmaden chocoladebrownie.

 

De column van Femke verschijnt sinds 2015 iedere maand in De Stienser, het huis-aan-huis-blad van de Noordwesthoek van Friesland dat iedere week in een oplage van 28.000 exemplaren uitkomt.

Ieder kwartaal in je mailbox:

  • toffe producties
  • fijne samenwerkingen
  • de blog van Femke